Vrsar

Živopisni ribarski grad s poviješću dugom gotovo 2000 godina, Vrsar je mjesto jedinstvene, mirne ljepote koju prepoznaju tragači za opuštanjem na čistim obalama kao i lovci na uzbuđenja na njegovim mnogobrojnim biciklističkim i pješačkim stazama.

Stanovnici Vrsara uglavnom su zemljoradnici, vinari, ribari i domaćini turistima, ne nužno tim redom.

Nasuprot grada rasprostire se arhipelag od 18 nenaseljenih otoka, što u spoju sa 190 vezova u marini Vrsar čini jedriličarskim rajem. Aeronautika zauzima drugo mjesto, s padobranskim skokovima, paraglidingom, panoramskim letovima i sportskim zrakoplovima. Naravno, postoji još mnoštvo verzija aktivnog odmora u Vrsaru i okolici, bilo da ste šetač, biciklist, plivač ili ronilac.

Svega toga ne bi bilo bez blage mediteranske klime, razvedene obale i netaknute prirode oko Vrsara.

Klima u Vrsaru mediteranskog je karaktera, s blagim zimama i dugim i toplim ljetom. Zimske temperature rijetko padnu ispod nule.

Prosječne temperatura zraka u proljeće iznose 12,5 °C, ljeti oko 23,4 °C, jesenje su 15,6 °C, a zimi znaju pasti i do 5,5 °C.

Pustolovima i lutalicama Vrsar je savršena baza za dubinsko istraživanje Istre, pa čak i Hrvatske, ali prije svega posjetite Limski zaljev i Rovinj.

Broj stanovnika: 2.703
Površina: 22,9 km2
Gustoća naseljenosti: 118 ppl/km2
Temperatura zraka: Mediteranska klima (siječanj 5 °C do 9 °C, kolovoz 22 °C do 25 °C)
Temperatura mora: Prosječna temperatura mora u lipnju iznosi 22 °C, a u srpnju 24 °C, kolovozu i rujnu 23 °C

Što posjetiti?

Turističke znamenitosti

 • Vrsarski arhipelag
 • Limski kanal
 • Tri romantična vidikovca u vrsarskom starom gradu
 • Jama Baredine
 • Romualdova špilja
 • Starokršćanske bazilike 
 • Poluotok Montraker
 • Dvigrad
 • Rezervat šumske vegetacije Kontija
 • Stara romanička vrata
 • Rimsko skladište i nekropola
 • ostaci rimske nekropole (na poluotoku Montraker)
 • Glavna gradska vrata
 • Vrsarska luka
 • POREČ
 • Biskupska ljetna rezidencija - Kaštel
 • Ulica Giacoma Casanove
 • Crkva sv. Foške
 • Župna crkva svetog Martina
 • Kapela svetog Antuna Padovanskog
 • Kapela svetog Jurja
 • Park skulptura Dušana Džamonje
 • Bazilika Svete Marije od Mora

Najboljih 10 stvari za proći u Vrsar

Dodatne informacije o sadržajima potražite na našoj internetskoj stranici

Istria Experience

1. Panoramski let zrakoplovom

Zahvaljujući činjenici da je Vrsar jedno od rijetkih mjesta u Istri s vlastitom sportskom zračnom lukom, njegovi gosti imaju jedinstvenu priliku da u panoramskom letu uživaju u pogled na grad i okolicu s Limskim zaljevom.

2. Posjetite ulicu Casanove

Poznati talijanski zavodnik, avanturist i pisac dva je puta boravio u Vrsaru, 1743. i 1744. godine. U svojim je memoarima zapisao da je za vrijeme svakog posjeta nekoliko lokalnih ljepotica podleglo njegovu šarmu.

3. Posjetite Kaštel - biskupsku ljetnu rezidenciju i crkvicu

Uz župnu crkvu nalazi se monumentalna i ruševna palača – Kaštel, nekadašnja ljetna rezidencija porečkih biskupa. Sastoji se od utvrđene zgrade s cisternom i četiriju bočnih kula koje se nadovezuju na gradske zidine iz 15. stoljeća.

4. Posjetite Park skulptura Dušana Džamonje

Vrsar se s ponosom naziva "kiparskim gradom". U parku skulptura izloženi su radovi Dušana Džamonje, jednog od najuglednijih hrvatskih i europskih suvremenih kipara, a u zapuštenom kamenolomu Montraker svakog se ljeta održava istoimena ljetna međunarodna kiparska škola. Skulpture nastale na radionicama mogu se vidjeti na plažama, u kampovima, na vrsarskoj rivi i u gradskim parkovima.

5. Uživajte u pogledu s tri romantična vidikovca

Zahvaljujući položaju na vrhu brijega, Vrsar ima odlične vidikovce s kojih se pruža predivan pogled na okolni arhipelag. Najveći od njih smješten je podno vrsarskih Malih vrata, a tamo ćete pronaći i skulpture iz kiparske radionice Montraker - stilski kameni stol i klupe za odmor.

6. Uživajte u vožnji biciklom ekološkim stazama Vrsar - Lim - Vrsar

Ekološke biciklističke staze u blizini Vrsara obuhvaćaju tri rute na kojima je moguće doživjeti prirodu i povijest ovoga kraja: laganu kratku stazu, srednje dugu stazu za naprednije i dugu stazu koja vodi uzduž Limskog zaljeva kroz šumu Kontija i dalje. Za vrijeme vožnje prolazi se pored znamenitosti poput nalazišta keramike iz brončanog doba i Parka skulptura Dušana Džamonje.

7. Prošećite šumom Kontija

U zaleđu Vrsara se na 64 hektara prostire Kontija, odlično očuvana šuma bijelog graba. Stara je više od 140 godina i ima status posebnog šumskog rezervata te se smatra važnim simbolom ovoga kraja.

8. Posjetite Romualdovu špilju i Limski zaljev

Zaštićeni prirodni krajolik Limskog zaljeva dio je potopljene doline rijeke Pazinčice u koju je prodrlo more i stvorilo zaljev dug desetak kilometara čiji izgled podsjeća na fjord. Južno od njega nalazi se Romualdova špilja, čije ime podsjeća na svetog Romualda koji je u njoj uz molitvu i meditaciju boravio tri godine (od 1001. do 1004.). Osim toga, ova je špilja speleološki fenomen jer se špiljski ukrasi nalaze samo s lijeve strane, a desna je potpuno prazna. U špilji su pronađeni ostaci koji svjedoče o životu lovaca iz razdoblja paleolitika.

9. Ribarske fešte

Svake godine od proljeća do jeseni u Vrsaru se održavaju tradicionalne ribarske fešte na kojima gosti i domaći mogu osjetiti atmosferu ribarskog mjesta, probati tipična jela te družiti se uz glazbu i ples.

10. Posjetite Dinopark Funtana

Dinopark Funtana prvi je zabavni park na temu dinosaura u prirodnoj veličini u Hrvatskoj. Budući da je u Istri pronađeno više ostataka dinosaura na različitim lokacijama, oni su na taj način postali dijelom priče toga poluotoka. Posjetite Dinopark Funtana i otputujte u daleku prošlost, u vrijeme kada su ova neobična stvorenja vladala Zemljom.

pix